Home Our Cats Available Shows About Cats About Us Links Diverse Contact

De Pers

Zijn deftige uiterlijk verbergt veel liefde!


Voor de meeste mensen is het uiterlijk van de kat het eerste waar men op valt, dat de Pers daarbij ook nog een zeer lief karakter heeft, kan de mensen om dit ras alleen maar verliefder maken!

Het mooie van onze Perzen is hun zeer rustige en zachtaardige karakter.


Deze eigenschappen maken het hun mogelijk zich vrijwel aan elke omgeving aan te passen, dit natuurlijk niet binnen enkele uren, maar na enkele dagen voelen zij zich in de regel al aardig thuis.  Het gedrag van de Pers laat zich het best omschrijven als een beetje hondachtig.


Zij hechten zich erg aan de mensen, het liefst blijven zij constant in de buurt van hun baas".

Deze aanhankelijkheid maakt hun juist zo bijzonder: eens een Perzenliefhebber, altijd een Perzenliefhebber.

Perzen zijn meestal ideale showkatten, omdat ze vrijwel nooit nerveus zijn.  

Het stemgeluid van de Pers is zacht en melodieus, niet zoals bijvoorbeeld bij Siamezen, deze maken meestal een veel harder geluid.

Perzen zijn niet verlegen, maar zij kijken wel eerst de kat uit de boom, voordat ze naar je toekomen.  

Vooral jonge Persjes zijn een vertederend gezicht, klein en wollig met hele mooie onschuldige ogen, het zijn net kleine balletjes wol.


Perzen blijven natuurlijk katten, zij halen best wel eens kattenkwaad uit, maar het zijn in het algemeen geen dieren die veel klimmen (gordijnen e.d.) en kapot maken, als je ze tenminste voldoende aandacht geeft, net als kinderen kunnen ook zij dingen stuk gaan maken om aandacht te krijgen.


Iedere Pers heeft toch ook weer zijn eigen persoonlijkheid, sommige kunnen heerlijk een uurtje bij je op schoot zitten, terwijl andere daar weer niets voor voelen.

Die vragen weer om een andere manier aandacht.  Je kunt ze beter niet dwingen om bij je te blijven zitten, dit werkt averechts.

Je kan ze echter wel regelmatig op schoot zetten en wanneer ze dat willen weg laten gaan, dan wennen ze er langzaam maar zeker aan.  

Perzen zijn gewoonlijk zeer goede moeders, zij krijgen gemiddeld twee tot vier kittens per nest.


Nog even in het kort:

Herkomst:

Er wordt gezegd dat de Pers afstamt van de Turkse Angora, meegenomen door zeevaarders en kooplieden die tussen Perzië (Iran) en Turkije handelden. Door kruising van deze Turkse Angora en andere katten zou de Perzische Langhaar zijn ontstaan. Dit is echter niet bewezen.


Uiterlijk:

De Pers heeft een stevig, gedrongen lichaam met een brede borst, gespierde schouders en een korte krachtige nek. Hij heeft korte benen een stevige beenderstructuur. Toch is het een kat met een adellijk en majestueus voorkomen.

De staart is kort, dik en vol.

De vacht is langharig, vol met een dichte, fijne zijdeachtige structuur. In de lente verliest de Pers een groot deel van zijn dikke vacht.

De kop is rond en breed. De Pers heeft ronde volle wangen, een korte neus met duidelijk stop. De ogen zijn groot, rond en staan redelijk ver uit mekaar. De oren zijn breed aan de basis en zijn laag op de schedel geplaatst. De oogkleuren bestaan in: koperkleurig, donkeroranje, groen of blauw.

Karakter:

De Pers is een rustige met momenten zeer speelse kat. Ze heeft weinig nodig om zich bezig te houden, maar verwacht wel de nodige aandacht van zijn baasje. Het zijn perfecte schootkatten die er uren spinnend op kunnen doorbrengen.

Ze komen goed overeen met kinderen, andere katten en honden.

Kleuren:

Perzische katten kunnen alle kleuren en tekeningen hebben behalve een gevlekte tekening (De eerst Perzen waren wit). Tegenwoordig bestaat de Pers in ontelbaar veel uiteenlopende vachtpatronen en bijzondere kleuren. Effen kleuren, zoals wit, zwart, blauw, rood, crème, chocolate en lilac, Tabby, Zilver en Golden enz.

Geschikt voor appartement?

Ja, de pers is een rustige huiselijke kat die zich snel zal thuis voelen in een appartement. maar hou er rekening mee dat de Pers in de lente heel veel haar verliest.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Ja, een pers verdraagt eenzaamheid, maar wij raden het niet aan.

Beroemde Perzen:

De kat van Lodewijk De Zestiende was een witte Pers.

SOLID: PER n/a/b/c/d/e/

Oog kleur: koper of diep oranje

Oog kleur:  61 diep blauw 62 koper of diep oranje 63 odd eyes; het ene oog diep blauw, het andere koper of diep oranje.

odd eyes

koper of diep oranje

Share on Facebook Share via e-mail Print
Back Up

Copyright © Cattery Rijana

Next Privious   Home Down Top