Home Our Cats Available About cats Shows Links About Us Contact

Copyright Rijana

Share on Facebook Share via e-mail Print
Back Up Next Privious   Home Down Boven

Zonder  inentingen kunnen katten ernstige ziekten ktijgen of oplopen, waarvan in sommige gevallen voor altijd last houden.

In het ergste geval kunnen ze zelfs aan deze ziekten overlijden.


Alleen dierenartsen zijn bevoegd om te vaccineren. Zij mogen ook als enigen die data in het vaccinatieboekje mogen wijzigen of toevoegen.


Bij iedere vaccinatie krijgt je kat een beetje va de ziekteverwekkers geïnjecteerd, niet genoeg om daadwerkelijk schade aan te richten. Het lichaam  maakt zogenaamde antilichaampjes aan tegen deze ziekteverwekker.

Een deel van deze antilichaampjes wordt in het lichaam opgeslagen, zodat het afweersysteem bij een besmetting met deze ziekteverwekker effectief gaat bestrijden.


Waar moet je vóór een vaccinatie op letten?

 Door je kat in te laten enten draagt je bij aan het beschermen van de hele populatie katten tegen de ziekte in kwestie, er blijft altijd wat risico of een kans op bijwerkingen.

Omdat je (nog niet) niet verplicht bent je huisdieren in te laten enten, kun je die keuze zelf maken.

Vaccinaties belasten enige tijd het lichaam en beperken het functioneren van het immuunsysteem. Zorg daarom dat je kat vóór de inenting (kern-)gezond is.

Ze moeten vrij zijn van parasietenj en goed doorvoed zijn. Alleen op die manier kan de vaccinatie ook daadwerkelijk iets doen en het belast je kat niet meer dan noodzakelijk is. Als je kat ziek of zwakjes is, kan de vaccinatie niet of niet goed haar werk doen: immuniteit is dan niet gegarandeerd.


Minimale leeftijd voor de eerste inenting:

Laat je kitten ongeveer in de achtste a negende week na de geboorte tegen kattenziekte en niesziekte vaccineren.

Zo bescherm je het kitten tegen degevaarlijkste ziekten. In de eerste weken wordt de kitten nog beschermd door de antilichaampjes van de moeder, die zich nog steeds in het bloed bevinden.  Het is echt noodzakelijk om de kitten als het 12 tot 13 weken oud is nogmaals te laten enten. Als je huisdier al ouder dan twaalf weken is op het moment dat hij of zij de eerste vaccinatie krijgt, dan is één enkele inenting al genoeg om immuniteit op te bouwen. (Let wel: je neemt een groot risico om 1 enting toe te passen).


Binnenkatten vaccineren?

Binnenkatten lopen minder risico op een infectie met ziekteverwekkers. Er zijn echter ziekten die typisch zijn voor katten, die zelfs zonder direct contact tussen katten opgelopen kunnen worden.

Dat zijn bijvoorbeeld kattenziekte en niesziekte. Vaccinatie tegen deze ziekten is daarom voor binnenkatten net zo zinvol als voor de kat die vaker met andere katten of dieren in contact komen.    

Het is trouwens een wijd en zijd misverstand dat katten het gelukkigste zijn als ze buiten kunnen rondzwerven.

Binnenshuis al dan niet met een afgerasterde tuin kan u enorm veel ellende en ruzie met de buren besparen.

Een van de grootste doodsoorzaak is dat de katten worden dood gereden, ongeveer 8000 per jaar minstens eenzelfde aantal wordt met er met meer of minder ernstige verwondingen naar de dierenarts gebracht.

Katten die vrij buiten lopen, lopen vroeg of laat een ziekte en of besmetting op, waarbij kattenaids (FIV) in razendsnel tempo toeneemt.


Welke inentingen heeft het meeste baat?

Kattenziekte (panleukopenie)

Niesziekte (rhinotracheitis, herpes- en calici-virusinfectie)


De volgende entingen zij ook het overwegen waard.

Rabiës

Kattenleukemie (leukose)

Besmettelijke buikvliesontsteking bij de kat (FIP)


Tegen kattenaids  (FIV) is er ‘nog’ geen vaccin.


Vergeet niet uw kat jaarlijks tegen de gevaarlijkste ziekten in te laten enten, hierbij kan u zich laten voorlichten door de dierenarts.

Inentingen

Paspoort