Home Our Cats Available About cats Shows Links About Us Contact

Copyright Rijana

Opgroeien met dieren vermindert kans op allergie


Regelmatige blootstelling aan boerderijstof en bacteriedeeltjes zorgt voor de productie van een eiwit dat beschermt tegen de ontwikkeling van allergieën en astma. Dat verklaart waarom kinderen die op een boerderij opgroeien minder kans lopen op allergieën. Hetzelfde geldt voor kinderen die opgroeien met huisdieren. 


Een groep Nederlandse en Belgische onderzoekers publiceren daarover in Science. En zo lijkt de volkswijsheid bewezen dat een al te hygiënische omgeving het risico op allergieën en astma vergroot. Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam, de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie hebben die conclusie getrokken nadat ze muizen hadden blootgesteld aan boerderijstof met daarin een hogere dosering deeltjes van schimmels en bacteriën dan daar in de lucht zitten.

In het boerderijstof komen ook veel endotoxinen voor. Dat zijn delen van de celwand van een bepaalde groep bacteriën, de gram-negatieve bacteriën. Endotoxinen dragen bij aan het ziekmakende vermogen van die bacteriën.  Een groep muizen werden twee weken dagelijks blootgesteld aan deze endotoxinen uit boerderijstof en een controlegroep niet.

Na twee weken werden beide groepen blootgesteld aan de huisstofmijt die vaak astma veroorzaakt bij de mens. 

Geen enkele muis in de endotoxinen-groep ontwikkelde een allergie. De muizen in de controlegroep deden dat wel. 


De onderzoekers ontdekten ook hoe dat komt. De blootstelling aan endotoxinen activeert het eiwit A20 in het longslijmvlies. Dat zorgt voor een reactie van het immuunsysteem die allergische reacties voorkomt.

Zodra bij muizen die blootgesteld waren aan endotoxinen dat eiwit uitgeschakeld werd, ontwikkelden ook zij allergieën.


De onderzoekers hebben hun bevindingen getoetst bij mensen. Daarvoor gebruikten ze monsters van longweefsel van gezonde patiënten en astmapatiënten. Na regelmatige blootstelling aan endotoxinen was er in de cellen van gezonde mensen veel minder sprake van ontstekingsreactie dan in cellen van astmapatiënten. De cellen van de astmapatiënten bevatten ook veel minder van het eiwit A20.


In een tweede controlestudie werd er gekeken naar blootstelling aan boerderijstof en allergische reacties bij 1700 kinderen in Beieren. 

De 480 kinderen uit een groep die op een boerderij opgroeien en dus regelmatig blootgesteld werden aan boerderijstof, bleken beter beschermd te zijn tegen astma en allergieën dan hun streekgenoten die niet op een boerderij wonen. 

Een klein aantal kinderen dat op een boerderij woont en toch allergieën ontwikkelt, bleek een genetisch iets andere variant van het eiwit A20 te hebben die minder bescherming biedt. 

Share on Facebook Share via e-mail Print
Back Up Next Privious   Home Down