Home Our Cats Available About cats Shows Links About Us Contact

Copyright Rijana

PERZISCH CRÈME

Dit ras is minder talrijk dan een van de andere variëteiten van de Pers, misschien omdat de nesten meestal klein zijn. Het is een bijzonder fraaie kat, die er met zijn lichtcreme vacht teer uitziet.

De Crème werd in Engeland voor het eerst in 1890 vermeld, maar meestal beschouwde men dergelijke katten als te lichte Rode Perzen. Vele werden dan ook als huisdier verkocht en sommige naar de Verenigde Staten, waar ook nu nog een grote belangstelling voor Perzisch Crème bestaat.

Mogelijk verschenen de eerste Crème kittens in de nesten van Schildpad Poezen en Red Tabby katers. Een Schildpad heeft rood, zwart en crème in zijn vacht, zodat hieruit geheel crème kittens kunnen worden geboren. Een fokker die deze kleur aantrekkelijk vindt kan hem door selectief fokken verder isoleren.

Uiterlijke verzorging

Een dagelijkse verzorgingsbeurt is vereist. Enkele dagen voor een tentoonstelling kan een bad noodzadelijk zijn; een behandeling met babypoeder brengt de vacht in showconditie.

Fokken:

Door alleen Perzisch Creme met elkaar te laten paren gaat het type op den duur achteruit, zodat kruisingen met andere kleurvarieteiten noodzakelijk zijn. Creme is genetisch een verdunning van rood en in feite gemakkelijker te verkrijgen dan effen rood. Het beste resultaat geeft kruising tussen Blauw en Creme. Een Crème vrouwtje gepaard aan een Blauwe kater brengt Crème katertjes en Blauw-Creme poesjes voort. Een nestje van een Crème vader en  een Blauwe moeder bestaat uit Crème kittens van beide geslachten, Blauwe katertjes en blauw-Crème poesjes.

Kittens:

Creme kittens worden dikwijls met een vage tabby tekening geboren. Gewoonlijk deze echter weer wanneer de

volwassen vacht zich, op een leeftijd van ongeveer 9 maanden, begint te ontwikkelen.

RASSTANDAARD:

De creme vacht moet geheel effen zijn, zonder enige tekening en zonder een donkerder streek onderaan de

wervelkolom. In Amerika wordt de voorkeur gegeven aan een lichtere kleur creme dan in Engeland en Europa;

te rood wordt als fout aangemerdt. Er mag geen sprake zijn van een lichtere ondervacht; de haren moeten van

 punt tot wortel effen gekleurd zijn. Bij oudere katten of vlak voor de rui is de vacht soms donkerder.

 Neus en voetkussentjes roze. Ogen diep koperkleurig.

Share on Facebook Share via e-mail Print
Back Up Next Privious   Home Down