Home Our Cats Available About cats Shows Links About Us Contact

Copyright Rijana

VAN / HARLEKIJN / BICOLOUR

 EXO/PER n/a/b/c/d/e/f/g/h/j 01/02/03  Oog kleur  van / harlekijn 61 diep blauw,  62 koper of diep oranje. 63 odd eyed; het ene oog diep blauw, het andere koper of diep oranje. 67 diep blauw als gevolg van het Himalayan gen zo diep en azuur als mogelijk. Bicolour  koper of diep oranje.

Opmerking: alle van/harlekijn variëteiten worden in dezelfde klasse gekeurd

Tweekleurige katten of bicolours zijn al zeer lang bekend. Op tentoonstellingen zijn het echter betrekkelijke nieuwkomers, omdat ze oorspronkelijk als straatkatten van onbekende afstamming werden beschouwd.

Ze kunnen  Zwart-met-Wit, Blauw-met-Wit, Rood-met-Wi t of Creme-met-Wit zijn; laatstgenoemde zijn het zeldzaamst. Het fokken van een bicolour die aan de rasstandaard voldoet is een moeilijke zaak.

Voorgeschreven is dat de vachttekening moet lijken op die van een Hollands konijn, met symmetrische kleurvlekken op kop en lichaam.

Het grootste probleem vormt de symmetrie; men komt maar weinig perfecte Bicolour Perzen tegen. Is het doel echter bereikt, dan oogst een dergelijke kat veel waardering op shows.

Uiterlijke verzorging:

Een dagelijkse verzorgingsbeurt is noodzakelijk. Een bad voor een tentoonstelling is een must. Poeder moet echter niet of zo weinig mogelijk worden gebruikt, want hierdoor vermindert het contrast tussen de kleur en het wit.

Fokken:

Bicolours verkrijgt men door paring van twee Bicolours, een Bicolour met een Schildpad-met-Wit, een Bicolour met een effen kat of een effen gekleurde met een witte. Bicolour katers worden als de beste vaders beschouwd voor de produktie van Schildpad-met-Witte kittens.

Bicolour poezen vormen uitstekende moeders en het nest bestaat uit een kleurrijk assortiment van 3-4 kittens in alle boven genoemde kleurpatronen.

Kittens:

Bicolour kittens zijn sterk en kunnen later bij de fok vrijwel elke  kleur kitten voortbrengen, afhankelijk  van hun eigen afstamming  en hun partner.

De kittens zijn groot en al jong volgroeid.

RASSTANDAARD:

De Bicolour Pers moet een tweekleurige vacht hebben waarvan niet meer dan twee derde gekleurd mag zijn en niet meer dan de helft wit.

Het kleurpatroon moet symmetrisch zijn, met kleurvlekken op gezicht, kop, rug, flanken en staart. Tiegestabe jkeuren zijn Zwart-met-Wit, Blauw-met-Wit, Rood-met-Wit en Creme-met-Wit (deze laatste is zeldzaam).

Fouten zijn tabby tekening en 'brindling' (verspreide witte haren) in de kleurvlekken.

Wit is gewenst op de onderdelen, borst, voetjes, poten, kin en lippen, terwijl een bles op het gezicht de voorkeur geniet.

Een witte kraag is toegestaan.

Neus en voetkussentjes gewoonlijk roze en anders overeenkomstig de vachtkleur. Ogen diep koperkleurig tot oranje.

Share on Facebook Share via e-mail Print
Back Up Next Privious   Home Down