Home Our Cats Available About cats Shows Links About Us Contact

Copyright Rijana

SMOKE

Effen katten kunnen het zilvergen bezitten. Dan spreken we over smoke.

Bij verdunde kleuren heb je  2 genen voor verdunning (dd) en 2 genen voor effen (tt). Dit is dus een kleur die vrij zeldzaam is vergeleken bij vele andere kleuren.

Evenals de Chinchilla's en de Shaded Perzen worden de Smokes gekenmerkt door hun witte ondervacht en dekharen met een contrasterende tipping.

Bij de Smokes strekt de tipping zich echter ten minster over de halve lengte van de haren uit. Bij vluchtige beschouwing ziet de kat er effen uit, totdat hij zich beweegt en de fraaie, lichte ondervacht door de dekharen heen te zien is. De kraag en de oorpluimen hebben  gewoonlijk de lichte kleur, waardoor deze katten tot de mooiste Perzen behoren.

Smokes zijn ongeveer vanaf 1860 bekend en ontstonden oorspronkelijk ten gevolge van toevallige paringen tussen Chinchilla's en Zwarte, Blauwe en Witte Perzen.

Uiterlijke verzorging:

Smoke Perzen vereisen, meer nog dan andere varieteiten van de Pers, een regelmatige en deskundige uiterlijke verzorging.

Het kost vaak weken van grote toewijding om de contrasterend vacht in een perfecte tentoonstellingsconditie te krijgen.

Een  week voor een tentoonstelling in een bad noodzakelijk. Daarnaast wordt de ondervachi goed  opgeborsteld, Zodat deze  door de dondere dekharen heen zichtbaar is. Dit werkje vraagt geduld en ervaring: bij te hard borstelen trekt men de onderharen eruit.

De vacht wordt soms door fel zonlicht gebleekt, dus de winter is de beste tijd om de Smokes tentoon te stellen.

Fokken:

Voor verbetering van het type kan men kruisen met Zwart, Blauw of Schildpad Perzen. Er ontstaan dan Zwarte, Blauwe of Schildpad Smokes.

De koperkleur van de ogen blijft hierbij bewaard. Zilver Tabby's moeten  niet worden gebruikt, want hierdoor zouden de groene oogkleur en de tabby tekening weer worden ingevoerd. die beide ongeweenst zijn. De ondervacht verbetert men door kruising met een  Chinchilla, maar ook dan kan de groene oogkleur ontstaan.

Om geheel Smoke kittens te kunnen voortbrengen, moeten de ouders een  Smoke in hun voorgeslacht hebben. Zwart is echter dominant over Smoke, zodat uit een paring tussen zwart en zwart Smoke alleen zwarte kittens voortkomen.

Zelfs uit een paring tussen twee Smokes kunnen enkele geheel zwarte kittens ontstaan. Herhaald fokken met uitsluitend Smokes gaat helaas ten koste van het Perzische type.

Kittens:

Smokes zijn bij hun geboorte moeilijk te onderscheiden van hun effen gekleurde broertjes en zusjes. Soms hebben Smoke kittens wit rond de ogen en een lichtere buik. Het kan maanden duren voor men kan zien welke Smokes worden en soms zijn ze pas na 2 jaar volledig op kleur. Kittens waarvan de ondervacht het snelst lichter wordt zijn later meestal de  beste exemplaren.

Na ca. 3 weken begint de ondervacht door te schemeren en na 6-8 weken ziet  de kat er gevlekt uit.

Na 6 maanden kunnen ze soms al worden geshowd.

Share on Facebook Share via e-mail Print
Back Up Next Privious   Home Down