Home Our Cats Available About cats Shows Links About Us Contact

Copyright Rijana

Share on Facebook Share via e-mail Print
Back Up Next Privious   Home Down

DE VACHT:

De kittens worden met een betrekkelijke korte vacht geboren.

Na enkele weken begint de lange vacht zich te ontwikkelen, dan kan men ook voorzichtig beginnen met de vachtverzorging, met een hele zacht borstel (als ze + 5 weken oud zijn).


Door hier vroeg mee te beginnen zullen ze zich later gemakkelijker laten kammen en borstelen.  

Perzen verharen meestal 2 keer per jaar, bij goede verzorging zult U hiervan echter weinig merken, dan kamt U de losse haren er vanzelf uit.  


Bij kittens verdwijnt na de tweede verharing de kittenvacht geheel, de langste haren verdwijnen en de kat ziet er enkele weken nogal kortharig uit, daarna begint de vacht meestal vanaf de kop weer te groeien en komt de echte volwassen vacht door.


VACHTVERZORGING:

Uiteraard behoeft deze lange vacht een regelmatige verzorging.

Het beste kunt U de Pers iedere dag kammen en borstelen.  

Hele jong dieren kunt U het beste alleen borstelen, voor hen is kammen een beetje hard.  

Als U de vacht onvoldoende onderhoudt, krijgt het dier klitten en dat is natuurlijk voor het dier niet zo prettig en zeker ook niet voor de eigenaar.  Bovendien een kat die regelmatig gekamd en geborsteld wordt heeft meestal een mooiere vacht dan wanneer men hem niet regelmatig kamt.  


Deze regelmatige verzorging zorgt er ook voor, dat de band tussen kat en eigenaar alleen maar hechter wordt.

Als borstel kunt U het beste een echt haren borstel gebruiken.  

Een plastic borstel maakt de haren statisch en verhoogt de kans op klitten.

Als kam kunt U het beste gebruik maken van 2 soorten: één met een tandafstand van 4 mm. (grof) en één met een tandafstand van 2 mm. (fijn) .  De kam moet van metaal zijn, dus ook weer beslist geen plastic.

Als ondersteuning bij het vachtonderhoud is het aan te raden Uw Pers 1 à 2 keer per jaar te wassen.


Wassen kunt U als volgt doen: U maakt Uw kat door en door nat tot aan de nek (de kop dus niet, wel de kin) bij voorkeur met een handdouche.


Als shampoo kunt U gebruiken: babyshampoo, zeker geen gewone shampoo, deze droogt de huid alleen maar uit.  

Ook speciale dierenshampoos kunt U gebruiken, meestal verkrijgbaar bij trimsalons.  U verspreidt voldoende shampoo over de vacht en staart, zodat het gaat schuimen, de buik en kin niet vergeten.  Hierna spoelt U het haar zeer goed uit, totdat er absoluut geen schuim meer afkomt.  

Deze hele behandeling doet u nog een tweede maal.

Het beste kunt U hierna de kat droogföhnen.  

Veel katten vinden föhnen niet prettig, vanwege de harde blaaswind en het geluid, maar om de vacht in, ­conditie brengen is het droogföhnen wel veel beter.  Tijdens het föhnen moet U de kat kammen of borstelen, zodat de haren niet krullerig of strengelig opdrogen, dit geeft later klitvorming.


Het zogenaamde showklaar maken van een Pers is een hoofdstuk apart het voert te ver om deze behandeling hier te vermelden.  

U kunt het beste hiervoor contact met ons opnemen.