Home Our Cats Available About cats Shows Links About Us Contact

Copyright Rijana

Share on Facebook Share via e-mail Print
Back Up Next Privious   Home Down

In de jaren 30 is door een kruising van een witte pers en een Siamees de eerste colourpoint ontstaan.

In het begin werd er duidelijk maar wat aangemodderd  pas in de jaren veertig pakte men het ten slotte wetenschappelijk aan, waarbij  Siamezen met Perzisch Zwart en Blauw werden gekruist. De hieruit voortkomende kortharige, effen gekleurde kittens bleken zeer bruikbaar voor de fok, daar zij de genen bij zich droegen die nodig waren om de Colourpoint Pers te produceren.


Ze werden aan elkaar gepaard en op de ouders terug gekruist, totdat Colourpoint kittens  ontstonden. Men fokte terug op Perzisch Zwart en Blauw om het Perzische type te ontwikkelen en de hieruit geboren katten, terug gekruist op de Colourpoints, brachten een uitstekende, nieuwe generatie Colourpoint Perzen voort. Ten slotte waren na tien jaar van selectief fokken de lange neuzen en grote oren van de Siamees eruit gefokt en het Siamese kleurpatroon, de blauwe ogen en het Perzische type definitief vastgelegd.

Uit een Colourpoint-paar worden 100% Colourpoint kittens geboren, maar om het type te behouden wordt er gekruist met effen gekleurde Perzen, waarna de jongen weer worden terug gekruist op originele Colourpoints. Bij terug kruising op anders gekleurde Perzen zijn alle Point-kleuren mogelijk.


Door de gemengde afstamming is de Perzisch Colourpoint een bijzonder sterk ras geworden en nesten van vijf a zes kittens zijn geen uitzondering.

Tijdens de tweede wereld oorlog werd in Europa niet veel meer met katten gefokt, dus kwam ook voor de colourpoints een forse vertraging in het fokprogramma. Door de vertraging ging er uiteraard veel fokmateriaal verloren. In Amerika hadden de  fokkers geen last van de oorlog, zij gingen door met hun fokprogramma en noemde hun creaties Himalayans . Pas enige jaren naar de oorlog werd ook in Europa het fokprogramma weer opgepakt.

Uiterlijke verzorging


Zoals bij alle langhaarkatten is een dagelijkse verzorging van de vacht noodzakelijk. Bij verwaarlozing vormen zich in de ondervacht dichte klitten, die in extreme gevallen onder narcose moeten worden weggeknipt. Ondands een geregelde aandacht vormen zich soms toch klitten, met name wanneer de kat veel buiten is. Iemand met ervaring kan deze dan met een speciaal klittenmes doorsnijden in  plaats van wegknippen, zodat er niet direct een kale plek ontstaat.

Knopen worden los gehaald met een kam met ver uiteenstaande tanden, waarna met een gewone kam de dode haren worden verwijderd. Ten slotte borstelt men de vacht met een borstel van echt haar. Doe dit dagelijks, zodat de vacht gezond blijft en het voor de kat een prettige routine wordt.


De Colourpoint is in wezen een kat van het Perzisch type - zij het iets groter - met het  Siamese kleurpatroon: de hoofdkleur beperkt zich tot het masker, de poten en de staart. De Europese, Amerikaanse en Britse standaarden zijn gelijk.

De vacht is lang, dik, zacht en zijdeachtig, en goed van het lichaam afstaand. De kraag is zeer vol en loopt door tot tussen de voorpoten.

Het lichaam. Is gedrongen en laag op de poten, diepe borst, stevig over schouders en kruis, en daartussen kort en rond.

Een lange, slanke, Siamese lichaamslijn is foutief. De poten zijn kort, dik, recht en sterk.

De voeten zijn groot, rond en stevig, met lange haar pluimen tussen de tenen.

De staart is kort, zeer vol en laag gedragen. Een lange of geknikte staart wordt als een fout aangemerkt.

De kop is breed en rond, maar veel ruimte tussen de oren. De nek is kort  en dik, het gezicht goed rond. Neus kort en breed, met een duidelijke stop.

De oren zijn klein, aan de punten afgerond, schuin naar voren gericht en aan de basis niet al te open. Ze staan ver uiteen, zitten laag aan de kop, en zijn flink met lange haarpluimen gevoerd.  De ogen zijn groot, rond, stralend en vol en uiteenslaand, met een zachte uitdrukking.


PERZISCH COLOURPOINT BASTAARDEN

Kruising met andere Perzen ter verbetering van het type had de verschijning van andere gekleurde langharige kittens tot gevolg. Enkele van deze katten hebben nu in Europa officiele erkenning gekregen als varieteiten van de Pers (Chocolate Tortie en Lilaccream).

In de Verenigde Staten worden deze echter als bastaarden (Himalayan Hybrids) beschouwd. Ze zijn bruikbaar voor de fok van Himalayans doordat ze de geschikte genen bij zich dragen, maar kunnen niet worden tentoongesteld.

De colourpoint bastaarden zien er als Perzen uit maar zijn gewoonlijk veel goedkoper.


COLOURPOINT/TABBYPOINT

EXO/PER n/a/b/c/d/e/f/g/h/j 33

EXO/PER n/a/b/c/d/e/f/g/h/j 21 33

Oog kleur:

diep blauw, en zo azuurblauw als mogelijk